Skip to content

Et uus saaks alguse!

Et uus saaks alguse! published on Et uus saaks alguse! kohta on 1 kommentaar

Et ma loo lõpus ei kukuks jälle oma kõigist naabritest jutustama, jagan kohe ühe emotsiooni ära. Kogesin, kuidas Kasel väikesele vasikale süüa anti. Ämbriga piima. Ja ega siis vasikas seda niisama joonud! Selleks tuli peremehel käsi ämbrisse pista, et väike titt saaks näppe imeda ja siis ühtlasi mõnusalt piima juua.No küll oli ikka armas! Mina seda kogeda ei saanud aga seda küll, et nii kui vissule pai tegid, olid hoobilt ka näpud suus. Et kellele tuletab see lapsepõlve meelde, kes on lehma üldse vaid telekast näinud, vat mul läheb ikka hästi! Kõik on reaalselt ja täna!

Et vahepeal sai siis jälle Mardil käidud. See kevad on hea traditsoon kujunenud, nädal ja mõni päev peale linnas ja viis päeva maal. Sõit käis taas läbi Rapla. Kõigepealt sain sealt tomati taimed. Vahemetsa talu perenaise spetsiaalselt mulle kasvatatud taimed. Et kui ühed taimed südamest ja hingest on kasvatatud, siis on ju lootust, et neist head asja ka saab! Aitäh Margit!

Taimi on 24 ja mul pole kunagi nii palju tomateid olnud. Alguses lubasin lahkelt mõned taimed ka teistele aga istutades vist tuli ihnus peale ja mahtusid nad kuidagi iseesest mul sinna ära. Jäi veel ruumi paarile kurgile ja paprikalegi. Avamaa kurgi, kõrvitsa seemned sai ka turbapotidesse, mis huljem siis ühes kupatuses peenrasse rändavad.

Raplas jäi teele taas Haideaed. Ka nüüd tuleb rekord. Korraga 21 potti lilli ei ole ma ka kunagi varem Mardile viinud – toonud. Loomulikult ei olnud mul aega neid kuhugi istutada. Aga pole muret, mul ju nüüd seal väike Mardi talu puukool, rändasid potikesed kõik sinna, ootama õiget aega, et peenrale saada.

Põhi energia läks seekord põllu tegemisele. Ma endale sinna traktorit kündma ei saa kutsuda. Esiteks on põlluke vist liiga väike, teiseks mul seal ümber kohe vaarikad ja hekk ja kasvuhoone ja kolmandaks, minu põld peab ka visuaalselt nauditav olema. Oli vist arusaadav?! Seega, minul traktorit pole, on käed ja hark ja …seljavalu. Tegelt luiskasn nüüd natuke. Seljavalu sain kasvuhoonest. Seal saab liikuda vaid küürakil. Ja nii tomateid istutades, liikusin edasi tagasi, ikka küürakil ja õhtuks oli alaseljas selline närvivalu, et ei saandu ei istuda ega lamada. Õnneks küll astuda.

Sellest seljavalust oli pigem hirm, et kuidas ma veel põldu kaevama hakkan, kaevates aga seljavalu kadus ja asemele tuli peavalu. Mhh, õigemini vist, see ajas lihtsalt hulluks! Maa oli vist liiast tahenenud, oli teine suht kivikõva. Samas, oli muld, teine savine ka, üsna märg. Kogu tegemine võttis aega 3 päeva. Esimene päev käisin kogu maa läbi, hargiga umbrohu väljakaevates. Siis hakkasin otsast minema, kaevasin maa läbi , esmalt vaod kartulile, edasi peenrad põldoale, hernele, sibulale. Siis tuli öö peale. Järgmine päev kaevan edasi, maa läheb aina hullemaks! Suured mulla kamakad. Lasin neil taheneda, peksin neid sodiks kõpla ja raudrehaga, kaevasin jälle hargiga läbi, jälle kõpla ja rehaga….. kohutav! Porgand, peet, kaalikas, salat, redis, till jne said maha. Ja tulemus on ilus! Täitsa saan aru, miks meil rahvuslipul must värv on. No kas ei ole siis ilus vaatepilt?! Ja kõik puha hinnaline käsitöö! Et uus saaks alguse…

Käes on heinaaeg! Rohi  kasvab hoogsalt. Kahjuks ei saa ma nüüd öelda, et mul on käed ja vikat. Mõttel ja sõnal pidi jõud olema, traktorist unistan ja jahun aga näed, kahjuks ei saa kirjutada, et istusin nüüd traktori selga ja heinamaa sai niidetud kui võluväel. Tuleb vist paremini ja rohkem mõelda ja öelda… Kahjuks ei olnud mul aega ka tantsusammu harjuatda, 2 edasi ja 2 tagasi, et niidukiga niita. Võtsin trimmeri ja nii kiirelt kui parmale vasakule käsi liigutada viitsid ja samme edasi seada, nii palju ka niidetud sai. Kahjuks jäi aega väheks ja kogu maad niidetud ei saanud. Mul pole ju ainult maja ees hoov. Mul on heinamaa ja metsa alla olen ju ka roninud. Korras peab kõik olema.

Pikk jutt, s…. jutt, aitab küll. Kuidagi tuli seda”kahjuks” liiga palju sisse, pärast jääbki veel mulje, et mul üks suur kahju ainult ongi. Elu on ilus, elu on lill! Lilled jätan ka seekord jagamata. Kes ei ole siis tulpe ja nartsisse näinud?! Ja kes ei ole, ega Mardi teiselpool maakera ka asu. Teretulemast!

1 kommentaar