Skip to content

Heina ja peenra tegu. Oodatud pildid! :)

Heina ja peenra tegu. Oodatud pildid! :) published on Heina ja peenra tegu. Oodatud pildid! :) kohta on 4 kommentaari

Nädal sai Mardil täis. Ütleme, et üsna tulemuslik. Nagu naabrimees ütles, hea kodune tunne jälle. Ma sain nädal rohida, vahelduseks natuke niita, Tanel niitis ja vahelduseks natuke rohis.

See aeg, kui mind siin ei olnud, käis naabrimees iga hommik kasvuhoone ust ja akent avamas, õhtul sulgemas. Kastmas. Ja kui minu vesi vannides otsa sai, tõi enda juurest ämbritega lisa. Suured tänud talle! Tänu täheks tegime ka esimesel päeval väikese napsu õhtu, mis sai küll sujuvalt uue põhjuse, auto liigud.

Kasvuhoonest ka alustasin. Ma ei kannatanud kohe vaadata, kuidas hein turritas äärte vahelt välja. Õnneks taimede vahel umbrohtu väga ei olnudki. Tomatid ja kurgid kasvavad üsna jõudsalt. Esimesed tomatid, mis sai maipühade aeg istutatud ja emadepäevaks osad välja olid läinud, olid nüüd juurest kõik uued kasvud ajanud endale. Linnast tõin lisa juurde ja nüüdseks on esimesed õied juba küljes.

Lehtsalt, redis ja till kasvuhoonest leiavad tee salatikaussi. On ikka mõnus tunne küll, süüa oma kasvatatud saadusi.

6 vihta õunamünti kuivab. Need on kõigest need, mis rohimise käigus üles tõmbasin. Paljuneb mis hirmus. Tegime algust igaõhtuse ravimtee joomisega. Eile oli õunamünt, täna kõrvenõges, homme vast ristikhein. Naabrinaisel on sõbranna, selline nõiamoor. Too oli öelnud, et ta ei ole näinud ühtegi kohta, kus oleks ühel ruutmeetril nii palju erinevaid ravimtaimi kasvamas, kui Luulupel. Õnneks mul siin ravimtaimede atlas, tasub uurida.

Edasi tulid lillepeenrad. Hekk. Maasika- ja laugupeenrad. Tänaseks on jäänud veel vaarikad rohida.

Hein sai pea kõik niidetud. Eks väikesed takistused tulid ette, et asi lõpuni ei jõudnud. Esmalt sai jõhv otsa, seda sain aga laenata naabrimehelt, lõpuks aga ei käinud trimmeri pea enam korralikult ringi. Naabrimees arvas, et on rohu kuhugi sisse, vehele tõmmanud. Eks tuleb asi lahti võtta ja järgivaadata ja kui mingi muu jama, saab Kuressaarest abi. Aga üldine vaatepilt on nüüd tõesti üsna nauditav.

Selle aasta umbrohi number üks on vaher. Täiesti masendav! Siit tuleb kivi nende kapsaaeda, kes soovitavad sügisel mitte riisuda, et küll kõduneb ja siis kevadel saab jäägid kokku riisuda. Jah, kõduneb küll aga miksi hakkab pärast ka hästi kasvama. Ajapuudusel jäi mul tõesti vist osa aeda riisumata ja nüüd on tulemus käes. Nii et kallid inimesed, ikka riisuge ja riisuge ja põhjalikult. Küll need lehed kõdunevad väärt huumuseks ka ka teises kohas, kui teie lillepeenradel näiteks. Esimene sügis panin mitu suurt kilekotti lehti täis, küll oli hea väärt kraam võtta. Preagu lähevad sügisesed lehed, suvine niidetud hein, uute peenarde kaevamis mättad ja juurikad kõik maaparandusse.

Rohida kollastes majapidamis kinnastega on suht sama kui sugu tegemine kummiga. Eriti kui veel xl on. Kinnas siis. Ja eriti, kui rohid näiteks porgandite vahelt. No katsu sa sa umbrohi kätte saada! Ega jäänudki muud üle, kui ühes käes oli suure umbrohu ära kitkumiseks kinnas ja teise käe paljaste sõrmedega sai peenem taimede vahelt välja sikutatud.

Nii see aeg lendas. Imestada võib ainult, et mida ma siis olesk teinud, kui oleks  tulnud 3-5 päevaks?!

Talvekahjustusi palju ei olnud. Kkannatada on saanud noored pirnipuu, ilu ploomipuu, veel mingi ploom, pihlakas. Kõik ajavad aga alt uusi kasve, nii et ju eluvaim on ikka sees neil.

Autoga sõidan ka. Alustasin oma külavahe teel. Teine kord sõitsime natuke kaugemale, metsa kuusekasvusi korjama. Teen maitseõli. Kolmas kord käisime Karjas poes ja mina ikka roolis. Laupäeval aga sõitsin juba Kuressaarde. Saabus Hiiumaa kohvilähker.

Täienes minu savinõude kogu. Algust sai see minu sünnipäeval.Kui Helle kinkis mulle Mõisakeraamika suhkrutoosi, sibulanõu, soolatoosi. Nüüd sain koorekannu, kohvipotsiku, serveerimistaldriku. Igati kena kraam ja tallu vägagi sobilik.

Ilmad on nagu on. Nii nagu igalpool. Üldiselt meie tegemisi see nädal soosiv. Sest ega niita ja kaevata suure kuumusega just parim ei ole. Ka meil oli torm. Pühapäeva hommikul jälle paks uduvihm. Otsustasime koristuspäeva kasuks. Meie Hellega pesime aknad. Ega kümne väikeste ruututega, topelt akende pesu ei olnudki nii kerge, pigem kiire töö. Tanel küüris puhtaks pliidi, soojamüürid. Homseks jääb veel põrandate pesu ja muu koristamine.

Ja nüüd kus Helle siin, minu tublim peenra kaevaja, ootab meid ees kurgidele uue peenra rajamine. Täna lõi pealelõunat taeva selgeks ja ilm oli imeline. Nii et on lootust! Nädal sai lisaks ilusale päikselisele õhtule punktiks ka mõnusa grillimise.

Kui kellegil on kaalu probleeme, siis Mardil oleks ülekilode loobumiseks parim koht. Hommikul kruus mahla või vett, kohvi. Siis töö. Kerge eine kell 14.00-15.00 paiku. Siis töö ja tugevam söömine õhtul 23.00 paiku. Peaks ju mõjuma küll. Nüüd aga ei oel asi nii,e  tmeil oleks vajadust dieedil olla, lihtsalt… esiteks kuidagi ei ole siin kõht tühi. Ju värske õhk ka täidab seda. Teiseks, ei raatsi raisata väärtulsikust ajast paar tundi ja vaaritada siin. Ja muidugi meeldib mulle mõte, et jumala ees tuleb toit väljateenida. Mitte et avad hommikul luugid ja kohe võileivad ja saiakesed näost sisse.

Ja kuna õhtu oli päikeseline, sain lõpuks ära teha fotod aiast, mida paljud pikisilmi ootavad. Ei teagi miks, kas kinnituseks, et me nii tublid oleme või siis lihtsalt soovist Mardi talu aeda imetleda. 🙂

mardi talu
mardi talu
mardi talu
mardi talu
mardi talu
mardi talu
mardi talu
mardi talu
mardi talu

Aitäh Külvile Tallinnas, kes mulle elulõnga taimi ja paar pinnakate taime saatis ja Virvele Kärdlast tokkrooside ja kollaste varajaste iiriste eest! Ja ka Hellele, kes need kohale toimetas.

4 kommentaari

Sa oled nagu kohe põline taluperemees 🙂 Inimene, kes on oma suurema osa aastaid veetnud säras ja glamuuris, ei uskski, et sellisest inimesest võib saada nii tubli talupidaja ja nii meeletult maad ja metsa ja aasasid armastav inimene. Tubli oled! Ja sa oled ikka väga palju tööd ära teinud. Nagu öeldakse: vara üles, hilja voodi, nõnda rikkus majja toodi! Igastahes edu sulle talu pidamisel ja ehk õnnestub minulgi aasta, paari pärast sulle külla sõita. Kes teab! Roosiistiku võtaks ikka ka ühes! 😉

Mina tahan pilte ,et seda ilu ikka näha mis Sul seal Mardil ju on.. Ilus on tõesti ja tööd oled palu teinud.Hea on olla ise peremees ja töö ise ajab takka ja kiidab tegijat. Eks pildid on tulevikus vaatamiseks sellest mis tehtud Sulle endale no ja teistelegi huvilistele.Täitsa normaalne+kõik on rahul.