Skip to content

"Yellow Crown"

"Yellow Crown" published on "Yellow Crown" kohta on 1 kommentaar

Ma ei pidnud oma kiusatust kaua kannatama, täna käisin õhtul aiandis ja ostsin ta ära. 😛

Õied Erekollased pooltäidisõied, keskmise suurusega
Lehed Rohelised
Muld Parasniiske viljakas aiamuld
Taimi m2 1
Märkused Aretatud 1964.a. Puispojengi ja rohtse pojengi hübriid. Väga haruldane ja väärtuslik sort

Võib kindlalt öelda, et Itoh-hübriidid on pojengiaretuse ’viimane sõna’! Esimene õnnestunud ristamine puispojengi ja rohtse pojengi vahel sai teoks möödunud sajandi viiekümnendatel aastatel, kui jaapanlasest pojengiaretajal Toichi Itoh’il õnnestus kokku panna rohtse valgeõielise pojengi (P. lactiflora) sort ’Kakoden’ ja hübriidne puispojeng (P. x lemoinei). Sellest aretustööst saadud esimesed hübriidid näitasid oma õisi alles 1964. aastal ja need olid suured kollased täidisõied. Kahjuks ei näinud Toichi Itoh ise oma töö vilju, sest ta suri 1956. aastal. Jaapanlasest pojengiaretaja tööd jätkas kuuekümnendate aastate lõpus Ameerika aednik Louis Smirnov. Seitsmekümnendate aastate keskel nimetati need pojengid Itoh-hübriidide rühmaks. Tänapäevaks on maailmas registreeritud juba umbes 50 Itoh-hübriidi. Nendel pojengidel on kuni 20 cm läbimõõduga õied; sordid võivad olla nii liht- kui ka täidisõielised ja väga erinevat värvi.
Itoh-hübriidid kasvavad sarnaselt rohtsete pojengidega moodustades tugevaid puhmikuid ja kaotades talveks kogu maapealse osa.
Itoh hübriidid on tõelised hinnarekordite purustajad taimemaailmas. Pole mingi ime kui ITOH pojengide müügihinnad ületavalt ulatudes isegi kuni 200 euroni! Sort ‘Yellow Crown’ on Toichi Itohi poolt aretatud esimene ja üks enam levinud sorte olles ITOH hübriididest “üks odavamaid”.

Eks ma parjalt “hull” olen aga ma olen rahul ja kindlasti tasub ost end ära!

1 kommentaar