Skip to content

Jaanuar – järelemõtlemise ja uute plaanide tegemise aeg.

Jaanuar – järelemõtlemise ja uute plaanide tegemise aeg. published on Jaanuar – järelemõtlemise ja uute plaanide tegemise aeg. kohta on 2 kommentaari

Kahju, et praegu Mardil ei saa olla. Lumega on seal kindlasti ääretult ilus! Rahu, vaikus, puhtus. Aga aastad alles ees ja ei välista, et tuleb aeg, kus terve talv saan lund seal rookida. Õnneks sain talvest aimu 28 detsember, kui väljas oli külm ja kõik härmas. Väike meenutus.

Et nüüd on siis hea aeg meenutada, et mis tehtud eelmine aasta sai. Endale tundub, et ikka paganama vähe. Ikka jääb võimalust sinna minna väheks, kohapeal oldud aeg piiratuks. Vaadates aga pilte, võib ju tegelt rahul olla. Tehtud sai ikka päris palju. Ja kui mõelda, et kui olla iga päev seal….

Mida toob uus aasta? Millised teha plaanid? Jätan praegu välja sellised asjad nagu katus, saun, kelder, ahi, aknad. Püüan olla realist ja arvestada rahakoti ja ajaga. Täna on 8 jaanuar, varsti veebruar läbi ja ongi aeg, kui saab minna õunapuid korrastama, mis eelmisest kevadest sellesse aastasse jäid. Samuti vajab hooldust vana pirnipuu. Luban, et tugevat raiet ma temale ei tee ja ta jääb sama väärikaks ja uhkeks nagu praegu on. Küll aga väikest okste harvendamist, et pirinid ikka ilusti kasvada saaks. See kuu saan loodetavasti ostetud korraliku metsasae ära, nii et see töö peaks muutuma tõhusamaks, kiiremaks ja kergemaks.

Kevadel peaks lõpuks lahendama ka korstnapühkija probleemi. Soovisin teda saada juba sügisel. Vallast anti Aadu telefon tuletõrjest aga Aadu vist ei olnud tööst huvitatud. Ütles, et aega ei ole enne hilisügist, leppisime kokku, e tuleb käib varem kohapeal ära, vaatab asja üle, et kas oleks mul pikka redelit vaja teha ja……. Aga näole ta end ei andnud. No jumal temaga. Naabrimees Heinolt sain Saaremaa telefonikataloogi, seal on olemas Eesti Korstnapühkijate Koja liikmed Saaremaal. Loodetavasti saan sealt teenuse tellida. Ja on ju ka Heino, kellelt infot saab, keegi ometigi külas ju korstnaid puhastab. Kuid tegelt, eks tuleb see töö endal ka vist ära õppida, vanasti saadi ju ikka kõigega ise hakkama.

Kaugel ei ole ka aeg, kus saab jälle uusi peenraid kaevata. Kui sama palju uusi saab tehtud, kui eelmine kevad, siis ju täitsa hästi. Ikka sibul ja hernes ja porgand maha. Tuleva aasta jõuab ehk ka nii kaugele, et juurviljaaed tuleb juba maja taha ja praegusest kujuneks puuvilja ja marjaaed. Maasikate ja lilledega.

Sügiselplaanisin hekki istutada, karjaväravast, kiviaia vastu. See tuleks kevadel ära teha.

Samuti tahaks maja ette hakata rajama üht suurt ja korraliku lilleala. Eks targu ja vaikselt ja küll ta tasapisi kujuneb, nii nagu vaja on.

Üks projekt millega tuleb kohe tegelema hakata, on kiviaed. Seda teen ma muidugi niikuinii aga jaanurikuus võtab PRIA veel vastu avaldusi kiviaia toetusteks. Ja miks mitte seda kasutada, kui mu aiad selle vääriliseks muidugi tunnistatakse.

Käima on lükatud ka väravate projekt. Nataljale on mõõdud ja ideed edastatud. Natalja lubas teha nüüd jooniseid ja kalkulatsoonid. Nii et väravad saavad see aasta ette.

Tee maja eest kemmerguni tuleb teha. Saab kuivajalaga ja ka muidu mugavalt nii kaevu juurde, kui kemmergu.

Rehealuse müür tuleb ülesladuda. Kasvõi üks.

Laut tuleks lõpuks vanast heinast, puudest ja muust sodist tühjaks teha. Vast Saaremaa telefonikataloogist leiab ka mingi prügifirma, kes kõik selle sodi ära veab.

Need oleks kindlad plaanid ja mille ka täidan. Teada on muidugi ka see, et hakkad üht tööd tegema ja selle töökäigus kujuneb teine töö lisaks veel välja.

Ja muidugi jääb puude saagimist, metsaaluse puhastamist ja korrastamist, suvisest rohimisest rääkimata. Ega maal olles aega puhkuseks jää. Tegelt, ongi ju see parim puhkus, mis olla saab!

2 kommentaari

“Laut tuleks lõpuks vanast heinast, puudest ja muust sodist tühjaks teha. Vast Saaremaa telefonikataloogist leiab ka mingi prügifirma, kes kõik selle sodi ära veab.” =
Odavam tuleb see sul endal kõik ilusti lõkkena ära põletada!