Skip to content

Mardi talu ballett

Mardi talu ballett published on

tekst: Rein Mets

foto: Allan Tark

Mardile möeldes.
Mötlen oma ja meie kalli ja armsa söbra Ivari peale, kes suviti, juba 6 suve järjest myttab seal Mardil, Luulupes, kesk Saaremaad.
Mitmenda pölvkonna linlane, balletikooli löpetanud poiss ja Estonia teatri balletiartist… meie köigi armastatud Ivar Eensoo
Istusin köigil neil kaunitel hommikutel pingil Mardi talu seina ääres, vapustatud ja pahv, kui teised veel puhkasid omis sängides ja vaatasin kaugusse, kus mu kallis isa jooksis, kahupäine, kesk oma peret, kesk oma iseenesestmöistetavat kodutalu öue…. esimese Eesti vabariigiaegses lapsepölvekodus….vapustav uitmatk oma völtsimatus ilus ja kohalikus ajaloolises öuduses….

Mardi talu öu on Ivaril kujundatud nagu looduslik teatrilava. Kesk Mardi talu suurt öue nagu Looduse ja Ivari oma kätega tehtud balletietendus LOODUSE LAVAL.
See on intelligents, see on tunnetus ja taju, see on harmoonia loodu ja loodava vahel, see on öige distantsitaju – see on meisterlik tehnikavaldamine, see on völtsimatu, aukartust sisendav YRGNE ILU.
Köik, mis edasi toimub – söltub omaenda kätetööst, usust, tahtest, pyhendumisest ja natukene ka materiaalsetest vöimalustest aga mitte huupi laenatud ängistavast völarahast.
Kyll aga Taevavihmast ja eluandvast ylikylluslikust Päikesest, Talvete haudvaikusest ja uutest Kevadetest…
SEE ON NII KAUNIS ÄRATUNDMINE. SELLINE ELU ON VÄÄRT ELAMIST.
SEE ON ÖNNISTUS!

Erinevad varjud, lindude ja kusagil huikavad metsloomade hääled, mesilaste sumin…. varsti ta ärkab, too solist oma kaunis maakodus, varsti ärkavad toas neli kiisut, minu ema, Allan ja Markus, varsti ka meie kallis Tanel.

Istun pingil, koos elegantse prantslannaga- Takkuga, väga meriteeritud ja väga tarkade silmadega perekoeraga, tema Prantsusmaalt ja mina Rootsist ja vaatame koos seda pöörast ILU.
Kui vähe on tegelikult vaja selliseks ekstaazhiks…. selliseks pompöösseks looduse etenduseks…. vaid peremehe Loojat, pyhendumist, stiili- ja harmooniataju ja köike läbivat armastust kogu Elu vastu….kus Ilu on saanud ABSOLUUTSEKS TÖEKS…