Skip to content

Mõtlemisabi

Mõtlemisabi published on Mõtlemisabi kohta on 9 kommentaari

Kunagi lugesin neist ajakirjast, nüüd mõned reisid tagasi jäi praamil silma suur kuulutus. Mõtlemisabi. Tundub igati toreasi. Tegeletakse muidugi äärmusest äärmusesse aga küllap ongi tore, et saarel saad kogu info ja abi ühestkohast. Tänuväärne asi. Mind muidugi võlus ära pildid nende tehtud töödest. Eriti üks suveköök. Mul maja ees ju vana paargu varemed. Helistasin, uurisin asja. Paluti et paneksin mailie kirja oma soovid. Aga ju soovid ei ole mul veel enda jaoks päris selged, seega on asi jäänud venima. Ja nii mu mõtted hetkel ka pidevalt muuuvad. Alguses mõtlesin, et vot, teeks ka sellise paargu endale. Paneks kohalikku lehte kuulutuse, ehk kellegil soodsalt ära müüa mõni vana hooneke, mis endale tarbetu tundub ja lagunemas. Siis liikus mõte saunale, et ka selle saaks analoogselt teha. Nüüd kus nägin Asta paargut, usun, et tasuks paargu teha küll kivist üleni.

Teel Asta juurde jääb veel üks talu. Rehemaja, mille hoov on täiesti võsastunud, maja ise keskelt sissekukkunud. Rääkisin Elu Lutseppale Vabaõhumuuseumist Asta hoonetest, et neid tasuks kindlasti vaatama tulla, küsis Elo, et kas naabriperel noori ei ole, kui kirjeldasin mis seisus hooned on. Kui nüüd rääkida sellest kokkukukkunud ja võsastunud talust, siis Astalt kuulsin, et järeltulja elab Kuressaares. Ei ole võimalik! Ma ei kujuta ette mis inimene see küll olla võib, kes ei hooli oma esivanemate maast ja majast. Ja kui ise ei hooli, müü koht maha, anna võimalus teistele. Nüüd tekkis mõte, et seal rehtoa otsas, millest enam midagi muud järgi ei ole, kui mädanenud ja siisekukkunud katusega palgihunnik, on selline neljakandiline lauda moodi hoone, mida annaks veel täna, võimalik et suvel, päästa. Saaks endale aida mooodi asjakese. Tuleb see omanik Kuressaarest üles otsida ja loota, et on nii palju normaalne inimene on ja arusaab, et soovin päästa mis päästa veel annaks.

a-vana-talu

Mis nüüd mõtlemisabist, siis jäi arusaamatuks, kas tegemist on ainult äri eesmärgil tegeleva firmaga või rohkem tõesti, nagu nimigi ütleb abiga. Muidugi on kindel, et tasuta lõunaid ei ole olemas. Vähemalt tehtud tööd on tõesti kiiduväärt ja töömehed tublid. Aga eks aega annab arutust ja selgust minulegi ja küll kõik laabub nii, nagu peab ja õige.

9 kommentaari

Mul on Mõtlemisabiga väga halvad kogemused. Palusime nende nö eksperti oma talu vaatama enne, kui ostu-müügi lepingu allkirjastamiseks läks. Aega leidis ta selleks tund enne kokkulepitud notariaega ja kui alguses kohalejõudes rääkis, et oi, see on väärt hoone, kindlasti tasub osta, siis mõne aja pärast, ilma eriliselt ringivaatamata, ta jutt muutus. Rääkis, et kindlasti matame selle remonti ligi miljoni. Ei tasu ära. Pole vaeva väärt. Ja nii jäigi meil esimesel katsel talu ostmata. Ta lihtsalt hirmutas meid ära. OK, mõtleime, inimene andis head nõu. Aga siis läks asi kummaliseks: nimelt hakkas ta sama päeva õhtupoolikul kontrollima, et kas me ostsime talu ära või ei. See poleks pidanud enam tema asi olema, aga helistas ja uuris.
Kokkuvõttes jäi mulje, et kuna ta polnud ise seda talu varem vaatamas käinud, süttis tal peas lambike, et näe, siin on jälle hea soodsa hinnaga koht, mis ära osta, üles vuntsida ja siis kallimalt maha müüa. Täpselt selline mulje jäi ta käitumisest ja kontrollimisest. Ta ei osanud otse mitte ühtki viga maja juures välja tuua, mis näitaks, et see kohe kokku varisema hakkab, aga seda ta igal juhul püüdis meile väita.
Lasime oma ehitajaharidusega sugulasel asja vahepeal veel üle vaadata, tema ei leidnud midagi traagilist ja nädal hiljem kohtusime vana omanikuga uuesti, et lepingule allkirjad panna. Mõtlemisabi “abi” ei kasuta ma selle talu taastamisel kindlasti. Pole lihtsalt mingit usaldust nende vastu.

Põnev lugu. Kahtlust tekitas see mullegi. Kui küsisin, e tmis maksavad need vanad lagunenud hooned, mida ta vist toorikuks nimetas, kõlas vastuseks hind alates 20 tuhat. Kui vaadata seda suveköögi fotot, siis see lagunenud maja seal ja maksta selle eest 20 tuhat…. plus siis kõva tööraha… mnjaaa. Ja selge see, et 1 naisterahvas ei vahenda ju häid töömehi niisama, omad kasud ka sees ikka. Kurb tegelt. Ma lootsin küll, et see firma on rohkem selline misioonitundest tegutsev. Sinu lugu on aga ilmekas näide, kuidas raha inimesed lolliks ajab.
Ise loodan küll, et leian need head töömehed ise üles ja leian ka mõne hoone, mida päästa annab ja inimese, kes annab selle hoone ära ja on tänulik, et see uue elu saab.

Ma usun ka, et saab omade jõududegagi. Peab saama. Kui ma endale näiteks leian usaldusväärsed tegijad, siis jagan sulle ka hea meelega kontakte. Talutaastajatel on igal juhul targem omavahel kokku hoida kui hakata kellegi teise taskusse raha toppima 😉

Huvitav, kas mõni selline foorum või koht olemas on? Oleks ju huvitav mõtteid ja kogemusi vahetada. Kkunagi suhtles minuga üks, eks ka talu hakkaisd taastama, pidas ka blogi aga kahjuks edasi see blogi ei läinud üldse enam. 🙁

Suveköök on meie suvedes-sügistes täiesti asendamatu! Toas ju ei tahaks istuda, isegi kui vihmatab. Ja mõtle, kui mõnus on sõpradega shashlõki
ääres katuse all istuda…mmmmmm

Selle foorumiga on kummalised lood. nagu sa juba tead, tegime oma maa-arhitektuuri programmi blogi – ja ikka sellele mõeldes, et inimesed leiavad meid ja saavad sellel lehel kommenteerida ja oma mõtteid avaldada, et tekiks mingigi foorum neile, kellel sellised ühesugused huvid. Tulemus on aga see, et kui lugejad tahavad mingit informatsiooni saada või meiega jagada, kirjutavad nad meile parem meili.

Samas ju teame, et selliste inimeste hulk on õnneks väga suur ja enamik tahab teistega oma kogemusi vahetada. Mõtleme koos välja, kuidas selline foorum kõige efektiivsemalt tööle panna.

Jõudu sulle! Oled tõeliselt hakkaja tüüp! Tahaks lähiajal sind taas külastada.

Ma ei leia teie lehelt sellist nö foorumi kohta?! Kui suured võimalused seal blogspotis üldse on? Ehk kaalute ka päris oma lehekülge.
Tegelet on sellisest kohast puudu vist küll, kus igasugust nõu ja abi ühestkohast saada. Ja näiteks ka kõik usaldatavad töömehed oleks üleval. Paljudel on oma leheküljed(teie, säästva renoveerimsie keskus, muinsuskaise jne jne)aga võiks olla selline üks koht.
Aga ma panen pea tööle. 🙂

Mõtlemisabi
E-post kalda.talu@mail.ee
URL http://www.motlemisabi.com
Comment Sattusin ka juhuslikult seda blogi lugema ja tundsin samaaegselt nii rõõmu kui ka kentsakat kohmetust..eks tore on kui sind märgatakse toimeteme me ju kõik innuga ja püüame oma asju hästi teha, Mardi talu perele pakuksin siinkohal äkki Tagavere dolomiidikarjäärist paargumaterjali .. ja mõnda vana paargut mida ise imetlen vaatama minna ….helistasin ka, ning paar uut palkhoonet on ka viimasel ajal pakkumisele tulnud. Küll aga pean nentima et ega päris tasuta lõunaid jah tõesti pole ja minugi töömehed tahavad palka saada ja poes küsitakse raha (häbematud , mis?)..mõtlemisabilaste vahel me tõsiküll jagame infot tasuta ja saadame kliente , sotsiaalsfääris abiotsiate puhul lihtsalt aga ei tule aga kõneallagi raha küsimine need inimesed on ju niigi hädas. Mis aga seda tund aega enne notarit juhtumit puudutab siis seda mäletan küll ja imestan väga et nii mürgise tulemuseni jõudis noore omaniku arutlus…asja minu mätta otsast mäletan et helistati mitu korda ja nõudlikult kuna oli väga vaja …mul oli tookord keeruline aega leida ja jõudsin tõepoolest tund enne notarit mistõttu ka kogu jutuajamine käis kiirustades ja pealikaudselt , esmapilgul päris kenakene hetkel pahasti hooletusse jäätud majakene oli lähemal tutvumisel minu arust üsna pahas korras, õli valas tulle ka kutsuja kena proua näpuga viitamine nii vajunud murispuule kui vundamendile ning kiire jutuvadin mis rääkis suurtest plaanidest ja isegi vannitoast mis tõepoolest nõudis suuri väljaminekuid ja kenakesi ümbertegemisi. Selge on ka see, et selliseid asju võib väga mitut moodi korrastada vastavalt nõudmistele ja võimalustele , ise tehes läheb aega ja energiat rohkem, tellides on muidugi kordades kallim, korda teha aga saab muidugi kõike …tagasi helistasin sellepärast et kuna aega oli vähe (ja tulevane noorperenaine niheles ka juba auto ukse vahel)olin prouale lubanud nii kohapealsete töömeest telefone pakkuda kui jutt käis ka mõne ehitustehnilise töö hinna arvutamisest…… Uskumatu et keegi võiks selle peale kahtlustada et tema maja taheti alatu salakavala kombineerimise teel ära virutada … Ehk oleks midagi millega saaksin selle suure segduse peale teie meele heaks teha ?? Tõestada et oleme siiski sirge seljaga enda sõnade eest vastutavate ja rõõmsameelsete ning loovate inimeste seltskond (olgugi et ehk mitte sugugi veatud ) ??? kasvõi sõbrahinnaga kruusa , vana mööblit juuretist ja koduleivategemise õpetust näiteks ehk midagi muud mida teie vajate pakkudes.. Natuke mõtlikult Maria.