Skip to content

Aus kodanik.

Aus kodanik. published on

Lõpuks ometi saan olla aus kodanik ja maksta selle eest, mida tarbin. Jutt on elektrist. Kui talu ostsin ja oli niiöelda üleandmine, mida ei olnud, olid elektrinäidu paberid. Uurisin asja, perepoeg kes müügiga tegeles, ütles, et tema ei tea midagi, kord on edaspidi ja siis teistpidi näitu keeratud. Kui läks poole aasta pärast lõpliku tehingu tegemiseks, mõtlesin, et uurin ikka asja, saan veel jumal teab mis arved ja teiste võlad endale. Helistan Eesti Energiasse, nemad ei tea sellisest kohast, nagu Mardi talu, midagi. Räägivad mulle liitumisest ja mis miski maksab. No tere talv! Liitun ja osatan seda, mis mul juba olemas?! Liin tuleb maja ette, lõppedes ilusti postiga ja muidugi läheb tuppa traat ka. Soovitavad vallast uurida, et äkki kolhoosi ajast tuleb kuskilt majandist.  Ok, helistan valda, uurivad seal asja, helistab keegi asjapulk tagasi ja teatab mulle, et mine vaata kust sulle liin tuleb. Et mida? Lähen mööda põlde ja metsi vaatama kus kohast mulle liinid tulevad? Tere talv.

Mõnus ja mugav ju elada, kui elekter majas sees ja  keegi tasu ei taha aga hingele jäi kripeldama, et aga kui üsk päev….. trahvid veel suuremad ju, kui liitumine ise vist. Kurtsin oma muret heale sõbrale Aavole. Nüüd on mul väike mäluauk.

Pea aasta tagasi, esimese advendi ajal Helle ja Taneliga maal olles, ma just pumpan kaevust vett, pauk ja maja pime. Lähen ruttu tuppa, Tanel seisab tulekustuti käes mõõdiku juures. Mõõdikus põleb väike leek. Õnneks läks kõik hästi, leek kustus ise, elektri saime ka tagasi. Nüüd on jälle see mäluaugu koht. Igatahes helistasin Aavole ja ütlesin – “Nii, sõnusid mul siin ära kõik, nüüd tuleb asi korda teha.” Aavo hea inimene, tuligi, tegi kilbi korda, lisaks vahetas juhtmedki ära. Edasi läks aega mis läks aga tänu Aavole ja tema tutvustele sain asjaga nüüd nii kaugele, et mõni aeg tagasi käisin Kuressaares ja tegin avalduse liitumise kohta. See oli muidugi suht naljakas. Esmalt pidin koos ametnikuga tuvastama, kas Mardini ikka tulevad liinid või ei ja kus see Mardi ikka olemas on, siis istuma seal ja kuulama, kuidas aeti jälgi, et kelle tegemata töö see on, et Mardi ei ole arvele võetud ja kes sellega nüüd tegelema peaks. Ja sellega see käik mul piirduski. Ülejärgmisel päeval käis elektrik, fikseeris näidu ja arvesti numbri. Edasi saadeti juba leping postiga mulle. Miks ei oleks võinud ma ka liitumise avaldust postiga või neti kaudu teha, jäi arusaamatuks.

Nüüd siis on endiselt elekter sees, enam aga ei ole see mul jumala armust või ei pea ma seda ka varga kombel tarbima. Suured tänud Aavole, kes aitas mul asja korda ajada ja ilma, et ma oleks pidanud tuhandeid väljakäima, liitumaks olemas olevaga.