Skip to content

Hobuhiidlased Mardil. Ajalugu ajaloos.

Hobuhiidlased Mardil. Ajalugu ajaloos. published on

Seekord oli mul heameel võõrustada Helle poja naist Meelit ja tema tütart Eliiset ja poeg Valdurit. Miks siis hobuhiidlased? Hiidlastel on tavaks kutsuda oma rahvast nimedega, mis on tulnud siis asukoha või tegemiste järgi. Heltermaal elavad siis hobuhiidlased, kes said nime oma väikeste hobuste järgi. Kui talvel enam paadiga merele ei saanud, siis käidi üle mere oma väikeste hobustega mööda jääd.

c-meeli-jne

Helle ise, Kärdla naine on näiteks kohvilähker. Kärdlas oli kalevivabrik, lõuna ajal kehakinnituse juurde kõigile ei jätkunud piima peale rüübata, kuna töölised olid vaesed ja lehmad andsid vähe piima. Üks agar naine avastas, et kehakinnituse juurde kõlbab ka kohvi peale rüübata. Sealt siis selline nimi.

Hobuhiidlastelt sai Mardi peremees ilusa ja väärtusliku kingi. Hiiu meistri Tarmo Küti valmistatud kella.

c-kell

Kunagi juba kirjutasin, et kui aknaid vahetasin, leidis üks vana aknaraam koha kahe uue akna vahel seinal, täitmaks ühtlasi pildiraami ülesannet ja meenutamaks vanu aknaid. Nüüd lõpuks sain ka fotod sinna. Kolm oma maja pilti. Majast kui tulin, vahepealne ja nüüd siis see, milline ta praegu väljanäeb. Külalistele võib ju rääkida ilmekalt, mis siin oli ja mis tehtud on aga oma silm on kuningas. Nii et minumeelest hea kooslus. Ühe talu uuestisünd lähiajalooga vana väärika eaga aknaraamis.

c-pildiraam