Skip to content

Kas mitu kena asja saab korraga?

Kas mitu kena asja saab korraga? published on Kas mitu kena asja saab korraga? kohta on 8 kommentaari

Küll võib olla raske, kui sul on üks süda ja seda tuleb mitme asja vahel jagada. Enamus mu elust on mu süda kuulunud Estonia teatrile. Nagu oletada võite, oleks iga artist laval surmani. Mõnel on see õnnestunud, tantsijatel on see muidugi üsna keeruline. Olen minagi sellises vanuses, kus ametlikult pensionäriks peetakse. Aga kui juba kutsuti, kaalusin ja kaalusin, otsustasin osaleda Rahvusooperi suveprojektis “Viiuldaja Katusel”. Mai möödub proovide tähe all, etendused juunis ja augustis.
Õnneks on mul suur süda ja Mardi ei ole unustatud!
IMG_6808

Selle sama õunapuu otsas ma varakevadel turnisin ja ei olnud ja tulnud see spagaat, ok, poolspagaat enam hästi oksi lõigates välja. Sai tulevikule mõeldes ostetud teleskoop oksakäärid. Hetkel aga viskaks need nurka, sest prooviperiood on mõjunud nii hästi, et ma valitsen jälle oma keha üle. Ja mis kunagi oli elementaarne, vahepeal proovisid veel, viimasel ajal ei tulnud mõte proovimisestki kõne alla, siis nüüd on seis selline, et kohe kohe, ei pea enam proovima, vaid tuleb lihtsalt teha, spagaati.
Teha aga tuleb muudki. Ja nagu ikka, kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab.
Aprilli viimased päevad ja mai esimene, oli see aeg, kui sai põld tehtud. Ikka ise hargiga maa läbikaevatud, vaod, peenrad aetud, kartul maha, sibul, seemned. Nagu ikka, alustame tillist, salatist, vahele porgand, peet, kaalikas, lõpetame herne ja ubadega. Millest ma loobusin, on kapsas. No ei näe ma asjal mõtet, kui ise ilma jään ja ussidele kõik andma pean. Mürgitama ja muid imeasju ka teha ei viitsi ja tihka.
IMG_6597
Ma vist võin olla õnnelik inimene. Elu on toonud mulle häid sõpru. Avaldas üks ajakirjanik soovi külla tulla koos fotograafiga. Mõtlesin, no mis ma teen, ei jõua ma põllu kõrvalt veel lillepeenrad rohitud aga pildistada lasen siis mida?! Üheks heaks sõbraks on saanud mul massaažiklient Rita. Nii võtsingi julguse kokku, helistasin, rääkisin murest ja palusin, kas tuleksid appi. No ja tuligi! Kahekesi jõudsime ikka palju rohkem, mida ma üksi ei oleks üldse jõudnud.
IMG_6590
Kui juba pildistama tullakse, tuleb kambrid peale talveperioodi ka kenasti korda seada. Kuna Volbripäeval kogunes sõpru Mardile, tuli jällegi abi paluda ja sai vaibad klopitud.
IMG_6602
Kuid ega Mardile kogunetud ainult vaipu kloppima, vaid ikka peremehe vananemist väärikalt tähistama. Kase vana enda tehtud tordiga ja mõne muugi kena asjaga. Aitäh Marje, Rita ja Kalle! Tegite mu päeva rõõmsaks.
IMG_6614
Rõõmu tegi ka armas naabrinaine. Tema toodud rõõm jääb kestma ja ilu pakkuma mu väravas.
IMG_6621
Kuna mul endiselt ei ole veel rattaid all, tundus Tallinnast tomati- ja lilletaimede vedamine bussiga absurdne. Kuid mul on hea Rita, kes sel ajal, kui ma teatris vene ja juudi tantsu harjutan, need saarel kõik kokku ostis. Õnneks just sel päeval, kui ma Kuressaarde tööle tulin, oli Auriga keskuse parklas suur lillelaat. Nii et iga massaaži vahel lippasin aga laadale, ja sai suvelilli amplitesse veelgi juurde ostetud. Julgen olla kindel, see suvi saab olema õiterohke! Esimesel õhtul peale tööd, Ritaga lilled ka ära jõudsime istutada.
IMG_6812
Siin üks näide. Teisi tuleb ikka kohapeale kaema tulema!
Kasvuhoone jõudsime ka rohitud ja läbikaevatud. Lootsin, et kastan kenasti mulla läbi, järgmine päev hea tomateid istutada aga oh häda, mis otsad andnud, see oli veepumb. Eks muidugi, hädaga oleks saanud ju vett kaevutada ja ämbritega tassida ja tassida…. Aga kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähemal. Rita vend tuli vaatas asja üle, kinnitas, et jah nii on, vahel lihtsalt mõni asi annab otsad ja tõi kasutada vibropumba. Ja nüüdseks on uus pump ka olemas. Kuna hetkel on soodusmüük K-Rautas ja Kase vana oli linnas, otsustas selle mulle kohe ära osta.
Teine päev, ennem kui Leisi tööle läksin, hakkasin mina trimmerdama ja Rita istutas mu tomatid ära. Igale taimele ikka räim ka alla. Ja kastetud sai ka kõik kenasti.
IMG_6797
Ja viimane poolik päev, ennem kui mandrile tagasi tuli tulla, tegin vähe suurema koristuse kambrites. Kuna olid Nelipühad, mil toodi kased tuppa, austasin minagi vanu traditsioone.
IMG_6781
Ja mulle meeldib ikka, kui vaasis kenad lilled.
IMG_6783
Edasi trimmerdasin, nii palju kui jõudsin. Võiks ju stressata, et midagi ei jõua ja kõiki ei jõudnud. Ja mis siis saab?! Ega elu seisma ju jää! Küll järgmine kord niidan edasi.
Ja edasi tuligi võõrustada ajakirjanikku ja fotograafi aga sellest ma ei kirjuta. See ju nende töö. Küll siis, kui õige aeg, loete ja vaatate. Nendega koos sai mulda veel viimased seemned. Kurk, kõrvits, põõsasuba, teine ports hernest ja tilli.
Nii et, kuidas teile tundub, saab lubada mitu head asja korraga? Nautida teatri elu ja korraldada elu Mardil, mis justkui ju mu oma teatri lava. Põld tehtud, lilled istutatud. Peenrad nibin nabin, enamvähem rohitud, õied neis ilu pakkumas. Nagu Kase vana ütles, niitmise kohta, palju jõutud.
Lambad kohal.
IMG_6798
Elupealsel kassipojad.
IMG_6790
Nii mõnigi haarab peast “Issand, need tuleb kinni püüda ja maha lüüa!” aga mulle meeldib. Seda pattu ma oma hingel ei tunne, et ma mõne kassi sinna oleks tassinud ja nüüd arutult paljuneda neil laseks. Pigem tunnen head meelt, et mu kodu on selline koht, kuhu see kassike soovib poegima tulla ja oma lapsed üles kasvatada. Issand, see ei ole nüüd minu väljamõeldud ega öeldud aga loomad pidid ikka hea inimese juurde tulema. Seda ütles mu kallis eestnaaber Irja, selle kiisude uudise peale. Ja mul ei ole selle vastu loomulikult küll midagi, et hea inimene saan olla.
Kena saamist, andmist ja olemist!

8 kommentaari

Mul suvesaarlasena kohe mõni küsimus.
Kuidas amplililled vastu peavad, kui sind saarel pole? Mina iga suvi muudkui loobun sellest mõttest, sest pausid vahel mitmenädalased ja pole, kes siis kastaks. Aga jubedalt ju tahaks amplitesse midagi, annab hoobilt nii palju juurde.

Teine asi – missuguse väljaminekuga umbes kaevupumba ostmisel arvestada tuleb?

Muidu aga ikka jõudu ja jaksu!

Eks kõige kindlam on omada häid naabreid lähemalt või veidi kaugemalt. Või loota vihmale. Need mis mul kiviaia otsas, need vihmale loodavad. See 1 mis mul nüüd päris katuseräästa alla jäi, selle tõstsin maha lihtasalt. Tomateid käiakse mul ikka kastmas. Kui ise alati käin, lasen vannid, pudelid vett täis selleks, et siis hea abi osutaja kergema vaevaga hakkama saaks.
Pump K-Rautas hetkel soodustusega 89€. See mul siis kaevu kõrval ja voolikut vean kuhu poole vaja parajasti.

Me elame nii kaugel metsas et sinna niisama keegi kastma ei satu. Lahendasin kasvuhoone kastmise sel moel, et panin kasvuhoone külgedele vihmaveerennid ja suunasin otsad kasvuhoonesse aukudega rennidesse. Kui vihma sajab siis on ka kasvuhoone kastetud. Viimased neli aastat on asi ennast õigustanud. Nojah kui satub põuane periood siis tuleb ikka abiline leida kes kastaks.

Ma ise olen mõelnud ka seda varianti, et maha tõsta ja tagurpidi veepudelid sisse pista amplitesse. No et vesi sisse ja augud korkidesse. Aga ma ei tea, kui pikaks ajaks sellest lahendusest muidugi abi on ja kas üldse toimib. Ilmselt peab ära proovima, ega muidu teada saa 🙂