Skip to content

Põlispuud.

Põlispuud. published on Põlispuud. kohta on 3 kommentaari

Olen juba kirjutanud ja pildid pannud oma vanast pirnipuust ja õunapuudest. Täna käisin mööda hoovi ja metsa ringi ja mõõtsin jämedamate puude ümbermõõte. Pirnipuu 205 cm. Jämedaim õunapuu 165 cm. Kahju, et kõrgust ei suuda mõõta. Oleks esitlus siin veel võimsam. 🙂

c-varava-vaher

Kohe sissesõidutee juures, kiviaia nurgas, tulevase värava juures võtab meid vastu vana vaher, ümbermõõduga 345 cm. Kas pole võimas?!

c-lauda-puu

Lauda ja vana kaevu kõrval on saar ümbermõõduga 290 cm.

c-kased

Täna avastasin metsas hulga kaskesi. Olles hoovis, jääb mulje, et neid puid nagu ei oleks üldse mul siin. Metsas aga leidsin päris palju kaskesi ja üsna võimsaid. Näiteks kase ümbermõõduga 210 cm.

Vaher metsas 240 cm, lepp 245 cm, tamm 195. Ja tegu ei ole igast liigist ühe eksemplariga, vaid selliseid puid on ikka mitmeid. Ja loomulikult ei suutnud ma igat puud mõõta.

Üürike aeg, mil saab Mardil olla, alati jääb aega väheks ja töid palju. Hoovi ja aia ala aiana suureneb, mida korras hoida. Kust leida veel aeg metsa jaoks? Kuid kord kui saab metsa korda, vat see vaatepilt saab olema ilus ja võimas!

3 kommentaari

Oh jah need vanad puud on ikka jube lahedad! Meil on hiigelsuur kastan värava kõrval ja suuri õunapuid on kah, aga nood on vanad ja pole kindel, paljud neist alles jätame. Metsas on muidugi tohutult suuri puid, aga vot mina olen ka vaadanud, et kaskesid meil pole. Samas peaks vast ka ekstra selle pilguga ringi vaatama, et kas on, sest kased mulle väga meeldivad.

Tahtsin küsida sellist asja, et kas Sul talunimega silt on kusagil sissesõidutee juures vms? Kuna meil läheb otse värava juurest mööda Valjalga viiv tee, tahaks panna üles eravalduse sildi, see paistab nigu hädavajalik olevat, sest meie äraolekul käiakse hoovis ilmselgelt kolamas, talunime silt oleks niisama ilus. Aga kui esimese oskan veel oma aruga leiutada kusagilt, siis teist mitte. Mõtlesime, et prooviks ise teha, aga ega tea, kuidas õnnestub.

Mul siin õnneks ka mõned vanad õunapuud. Tegin neile üsna tugeva lõikuse, õigemini saagisin oimetuks end. Ikka tugevalt 2/3 puudest maha. Ja usu, puud olid võimsad, ikka sama kõrged kui vanad saared ja vahtrad. Pingid pildid peaks ka siin blogis vist olema. Ja nüüd võtavad nad juba täitsa ilmet mul. Õunad on ka päris maitsvad. Nii et ära neid päri maha võta, usu, neil puudel on väärtus!
Talu nime silti mul veel ei ole. Aga see tuleb siis, kui endale väravad saan. Väravad tulevad ikka sellised nagu vanasti nad olid. Ja eks sinna peale siis graveeritakse või siis tuleb eraldi puidust silt. Eeramaa silti mul nii väga vaja ei ole, suht kõrvaline tee. Teiseks ei meeldiks mulle see kah. Ja pealegi, tead ju küll, et inimest ei hoia ei tabalukk, mis sii rääkida veel sildist.

Meil mõni õunapuu on suur ja võimas, aga poolenisti kuivanud ja kui pool maha võtta, siis jääb puu väga kentsakas alles, pealegi teeb see majaümbruse jube pimedaks kah, nii et natuke harvendame. Aga kõiki kindlasti maha ei võta, meil seal neid võimsaid õunapuid päris mitu.

Aga eramaa silti tahaks ikka, sest mina ise näiteks olen küll selline inimene, et kui silti pole, käin rahuliku südamega võõral maal luusimas, aga kui ikka juba on pandud märk üles, et võõras, ära siia roni, siis ma ei lähe kah. 🙂 Nii et mõne inimese ehk ikka hoiab eemal.