Skip to content

Saun nagu muiste. Ehk vana palksauna saamislugu.

Saun nagu muiste. Ehk vana palksauna saamislugu. published on

Keel sügeleb, tahaks juba jagada oma rõõmu, et varsti seisab mul keset hoovi vana palksaun. Saun on ikka olnud üks mõte asjast, mis tuleb teoks teha. Ja nagu ikka ütlen, iga asi omal õigel ajal.

Kunagi siin kirjutasin sauna tegemisest, mis valmis ei saanud. Ja jumal tänatud! Sest selle asukoht oli ikka täiesti vale. Uus saun saab endale vana aida koha, otse maja vastas. Tekib niiöelda eesaed, sisehoov, kuidas keegi seda nimetab.

Ühel päeval, kui olin kodunt juba lahkunud, helistab sõber Hedvig mulle, et leidis kuulutuse, Saaremaal müüakse vana palksauna. Natukese ajapärast uus kõne, et kas tead kes seda müüb? Maakler osutus meie tuttavaks, mees kes ka mul seal talus eelmine kevad sünnipäeval käis. Võtsin kohe ühendust, tegin “kurja” häält –  “et mis sauna sa avalikult müüd, kui mul on sauna vaja?!” Kuna saun pildi peal meeldis väga ja sobib väga hästi kokku mu rehemaja ja laudaga, tutvuse poolest lasti hinda natuke alla kah, siis oli otsus kindel, ma vajan seda sauna! .

Kui aknad sain kevadel vahetatud ja raha kokku, mille hind algsest poole suuremaks osutus, tundus ka sauna ost reaalne. Ainus et, kui akende raha oli mul aega koguda mõned kuud, siis sauna raha oli kohe vaja. Armastatud kodupank SEB mul laenu ei suurendanud, väikelaenu ka ei andnud. Aga ilmas juhtub imesi, on olemas inglid ja häid inimesi! Kirjutasin oma  orkuti ja facebooki, et olen kurb, saaksin osta sauna aga kahjuks päevaga seda raha kokku ei saa. Tulid mõned vastused. “Laenaksin, kui raha oleks, mängi lotot”, “Laenaksin aga pean endal aknad vahetama”, “Laenan”. Ma siis kirjutasin vastu, et jah, tean mis on akendevahetus, et tegin ka ise seda just, et lotot olen ka korra mänginud, näe, ei vedanud. Sain uue vastuse – “Ma ju ütlesin, et laenan Sulle, helista.” Nii nimetan ma oma päästeingliks oma kallist endist kolleegi Rahvusooperi päevilt, Marika Muistet, keda julgelt ka sauna ristiemaks võib nimetada. Päästeingel Marika, saun Muiste ehk saun nagu muiste. 🙂 Paremat ja sobilikumat nime saunale ei oska tahatagi. Sulle Marika olen südamest väga väga tänulik! Muidugi ka Hedvigule, kes mind selle saunani juhatas.

Nüüdseks on asjad nii kaugel, et maakleriga tehing tehtud, saun ka Saaremaal ülevaadatud ja keset hoovi on mul nüüd laua ja palgi hunnik, mis ootab kokkupanemist.

Kõik märgid ja inglid näitavad seda, et loodetavasti saab sauna ka paari nädalaga üles. Siit see postitus katkeb, jätkan siis, kui saun püsti ja fotoga uhkustada saan. 🙂 Siis ka edasised mõtted saunast, sauna ümbrusest, tiigist….